.

По-важни реализирани проекти досега са:

  1. Първата централа на биомаса в страната е построена през 2002 г. в Априлци.
  2. От декември 2003 г. с отпадъчна дървесина се отоплява болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. От смяната на горивото здравното заведение спестява годишно около 37 000 евро.
  3. В Хасково от 2006 г. работи завод за отоплителни съоръжения, оползотворяващи биомаса. Същата година в Банско беше открита най-голяма като мощност засега отоплителна централа, използваща дървесни отпадъци. Мощността й е 10 мегавата и тя отоплява около 45 общински сгради Изграждането й е по инициатива на община Банско.
  4. През 2007 г. бе разработен проект „Изграждане на когенерация с използването на слама като биогориво“ с грантово финансиране в размер на 1 553 850 евро от Международен фонд „Козлодуй“. Технологията на проекта предвижда използване на 1200 тона слама за производството на газ и топлина за оранжериите и сградите на Земеделски институт „Образцов чифлик“ край Русе. От газа чрез генератор с мощност 1,5 мегавата ще се добива електроенергия за около 600 000 лв. годишно.
  5. Индустриални котли за изгаряне на дървесни отпадъци са били инсталирани през 2008 г. във фабриката „Свилоцел“ край Свищов, край с. Баня (за отопление на парници), в хартиената фабрика в Стамболийски, в индустриалната зона на Хасково и др. Множество хотели, детски градини, болници вече също използват биогоривата за отопление, посочват от АБЕА.
  6. През февруари 2009 г. бе въведена в експлоатация най-новата централизирана топлофикационна система в Ихтиман. Заменят се твърдото и течно горива с чипс във всички училища, детски градини, болница, читалище и още няколко стопански и административни постройки. Отоплителната централа има топлинна мощност 3 мегавата и разполага с 8 км. нова топлопреносна мрежа.
  7. За да се осигури суровина за новите „зелени“ технологии от 2007 г. започва засаждането на 10 000 дървета край Димово, област Видин, върху площ от 90 дка, а също така и в района на Варна. Проектът обхваща и изграждане на фабрики за преработка на биомаса и производство на екологична енергия в района на Видин и Варна.
  8. Проект за изграждане на топлоцентрала с горивна база отпадъчната маса от земеделието се разработва в Никопол. Предвижда се централа с мощност 10 мегавата да захранва бъдещата индустриална зона на града и общински сгради. Изграждането й ще струва около 70 млн. лв.

Advertisements
Публична on май 17, 2010 at 9:29 pm  Коментарите са изключени за .  
%d bloggers like this: