Микроводорасли /алги/

Според цитат от статията „Алтернативни горива за самолетни двигатели” (септември 2007 г), нетърпеливият да стане независим от чуждия петрол американски авиационен сектор усилено проучва сферата на биогоривата, произведени от водорасли. Водораслите, не само че могат да се отглеждат на различни места, но и през по-голямата част от съществуването си поглъщат СО2. Американските ВВС, частните авиокомпании, Федералната агенция по авниация и НАСА подкрепят идеята за производство на биогорива от водорасли. В края на януари тази година американското правителство отпусна близо 80 млн. долара за научна и изследователска дейност за производството на биогориво от ново поколение.

От тази година три български пилотни проекта на водораслова технология се финансират от Европейската комисия по програмата си за научни изследвания FP-7. В момента световни енергийни гиганти като Бритиш Петролеум, Ексон и Шел работят върху различни изследователски проекти за енергия от водорасли.

Периодично успешно се пуска в действие инсталацията за добив на биомаса от водорасли на фирма Greon.  Тя e във Варна и се състои от три основни компонента: техническа част, хранителна среда и живи организми. Високомаслената биомаса е на базата на едноклетъчни микроводорасли от специален вид, които натрупват големи количества липиди (растителни масла). Организмите от вида Botryococcus braunii се отглеждат в биореактор с прозрачни стени, които е облъчван със светлина за предизвикване на фотосинтеза.

За разлика от етанолa, произвеждан от хранителни култури, фермите за производство на гориво от водорасли не застрашават продоволствените доставки и запаси. Някои водораслови щамове са отглеждани в отпадни води от бита. По време на своя растеж водораслите изсмукват въглероден диоксид от атмосферата, а когато биват изгаряни като гориво, парниковият газ се връща обратно във въздуха. На теория това прави процеса въглеродно неутрален.

Основните предимства за използване на алги се свеждат до:

  • Микроводораслите са способни да произведат от 10 до 100 пъти повече масло годишно от единица площ в сравнение с останалите маслодайни култури. /соя, слънчоглед, рапица, царевица и др./
  • Кратък цикъл на развитие.
  • Абсорбират големи количества СО2 и така редуцират въздействието на парниковия ефект. Също така, играят незаменима роля в пречистването на отпадни води.
  • Биогоривото от водорасли не съдържа сяра, което спомага за намаляване на киселинните дъждове и вредата, която нанасят върху екосистемите.
  • Богато приложение в много аспекти на човешкия живот – козметика, кулинария, медицина и др. Почти няма промишлен клон, където под една или друга форма да не се използват различни видове водорасли.
Advertisements
Публична on май 17, 2010 at 4:25 pm  Коментарите са изключени за Микроводорасли /алги/  
%d bloggers like this: